Op het voormalige rangeerterrein van Van Gend & Loos, langs de spoorbaan van Breda naar Tilburg, is door een burgerinitiatief samen met de gemeente Tilburg een park ontwikkeld. Dat kreeg een nogal toepasselijke naam: Spoorpark!

Eigenschappen:

Projecttype:Toren / Utiliteit
Projectplaats:Spoorpark Tilburg
Architect:Timmermans architecten
Luijtens Smeulders (toren)
Locatie:Spoorpark Tilburg

Gelijktijdig met de aanleg van dit grote stadspark hebben wij daar diverse bouwwerken gebouwd, in opdracht van de diverse partijen en kartrekkers van het Spoorpark. Het eerste bouwwerk was een clubgebouw voor scoutingvereniging EsJeeKa met openbare overkapping, kioskruimte en openbare sanitaire voorzieningen om het leven van de parkbezoekers wat aangenamer te maken. Het clubgebouw wordt multifunctioneel ingezet. Zo is er onder meer Urban BSO van kinderstad Tilburg in gevestigd voor buitenschoolse kinderopvang.

Midden op het terrein is een centrale horecagelegenheid gebouwd, pal aan het water, met diverse terrassen waaronder een groot dakterras genaamd het T-huis. Om de bezoekers op verschillende manieren te kunnen bedienen, zijn er 6 verschillende verkoop en uitgave-punten. De exploitant kan die naar behoefte inzetten. In het gebouw is nog een flexibele onderverdeling in ruimtes gemaakt, zodat de grootte van deze ruimtes naar gelang het gezelschap en aantallen bezoekers kan worden aangepast.

Aan de westkant van het Spoorpark is een fysiotherapieruimte gebouwd voor BeweegR, een sport-, beweeg- en vitaliteitsconcept. Naast de fysioruimte is ook een horecagelegenheid ingericht door BeweegR, genaamd Loos. Deze ruimte is ook multifunctioneel inzetbaar en wordt gecombineerd met het clubpaviljoen van beachvolleybalvereniging Beach. Voor dit gebouw liggen de diverse volleybalvelden en is er ruimte voor bootcamp- en obstakelrun-activiteiten.

Als eyecatcher staat midden in het park de Kempentoren. Deze is gebouwd en wordt geƫxploiteerd door stichting de Torenbouwers, waarvan Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen ook participant en uitvoerende partij is. Deze toren, direct afgeleid van de Flaestoren in Esbeek, is de verbinder tussen de stad Tilburg en de diverse Kempische bedrijven die deze toren mogelijk hebben gemaakt. De toren heeft een zware betonnen fundering met betonnen trekpalen. De toren zelf is gemaakt van staal met houten treden.

De bijzondere constructie heeft een hoogte van 37 meter en is, voor een kleine bijdrage, te beklimmen.