Begin 2014 is het Dela Uitvaartcentrum en crematorium tussen Hilvarenbeek en Diessen in gebruik genomen.

Eigenschappen:

Projecttype:Utiliteit
Projectplaats:Hilvarenbeek
Architect:Povce en Timmermans architecten
opdrachtgever:Dela
Bijzonderheden:Gebouwvorm, ecologische materialen.

Aan de bosrand tussen Hilvarenbeek en Diessen hebben we in opdracht van Dela een prachtig uitvaartcentrum en crematorium gerealiseerd. Het pand is compleet onderkelderd en dat heeft tijdens de uitvoering voor de nodige hoofdbrekers gezorgd. Door de hoge grondwaterstand, leemlagen in de grond en een rijksmonument kort bij de nieuwbouw zorgde ervoor dat er enorm veel water weg gepompt moest worden, terwijl dit enkele honderden meters verderop weer de grond in gebracht werd, om het waterpeil t.p.v. het monument op peil te houden. Alsof je een badkuip aan de ene zijde leegpompt en aan de andere zijde weer vult. Dit alles tijdens een extreem natte winter.

Uiteindelijk is dit gelukt en is er een prachtig gebouw verrezen. In het gebouw zijn duurzame materialen toegepast als alternatief voor tropisch hardhout. Zo zijn de binnenkozijnen van geperst bamboe gemaakt en de buitenkozijnen van Alccoya, dit is naaldhout waarbij door een speciaal procedé de voedingsstoffen uit het hout zijn gehaald, waardoor het niet meer aangetast wordt door insecten en schimmels. Dit hout heeft hierdoor en heel lage ecologische footprint.

Een andere eyecatcher is het dak (en de plafonds binnen) wat door middel van een kruis in vier delen opgedeeld is, waarbij alle vlakken dubbel schuin in andere richtingen lopen. Van bovenaf lijkt het gebouw op een neergestreken libelle in een prachtig landschap.