Voor de mensen die Tilburg een beetje kennen is de (spitsloze) Sacramentskerk aan de Ringbaan-Oost wellicht een mooi oriëntatiepunt. Maar toen wij er met ons bouwteam voor de eerste keer naar binnen gingen, schrokken we van wat we zagen: een enorme bende. Krijgen we hier ooit iets van gemaakt, dachten we.

Projecttype:Herbestemming, eigen ontwikkeling
Projectplaats:Tilburg
Architect:Bedaux de Brouwer architecten
opdrachtgever:J.A. van Gisbergen
Bijzonderheden:Voormalige kerk, omgebouwd tot 3 woningen met er achter 12 nieuwbouwwoingen.

Door de jaren heen was de toren populair onder duiven, honderden duiven. Deze gevederde vrienden hadden tientallen jaren vrij spel en hadden er een enorme janboel van gemaakt. Ook werd al snel duidelijk dat ze niet zo op de mensen van J.A. van Gisbergen zaten te wachten.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en nam ook het project een hoge vlucht. De toren van de kerk is uiteindelijk een woonhuis geworden met 6 verdiepingen, een privélift en een trappenhuis. Met name de unieke elementen maken het leuk. We hebben bijvoorbeeld  op de 6e verdieping het metselwerk uit de uurwerken gehaald en daar kozijnen in geplaatst. Hierdoor krijg je een heel mooi en indrukwekkend uitzicht over het centrum van Tilburg. Ook de ruimte met de galmgaten, waarin binnenhuisarchitecte Babs Appels de oorspronkelijke zandsteenconsoles onder de ramen terug heeft laten komen, maakt het nu een heel mooie etage.

Kortom: het resultaat mag er zijn. Het is weliswaar niet meer zo in trek bij de duiven, maar de menselijke bewoners vinden het prachtig!