Afscheid Jan Staal

Op 4 augustus heeft Jan Staal, hoofd administratie, na 45 jaar ons bedrijf verlaten om te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Beste Jan,

Bouwen doe je met stenen. Dat is de gangbare opvatting. Maar dit klopt niet helemaal. Want bouwen doe je vooral met mensen. Mensen met hart voor de zaak die dagelijks op de steiger te vinden zijn. Bouwvakkers die als ware frontsoldaten met hun troffel boven de speciekuip gebogen staan.

Maar ook deze uitleg schiet tekort. Want achter die bouwvakkers van de frontlinie bevindt zich een tweede lijn van mensen die even onmisbaar zijn. Mensen die het bouwproces voorbereiden, aansturen en bewaken. En die medewerkers faciliteren.

In deze tweede lijn is bij aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen bijna een halve eeuw lang een centrale plek weggelegd geweest voor Jan Staal. Dat begon met zijn indiensttreding op 5 april 1976, maar eigenlijk al een paar jaar eerder, want tijdens schoolvakanties was Jan vaak op het bedrijf te vinden.

Jan begon als administratief medewerker, maar was ook een soort van huisgenoot in een kantoortje waar ook mijn vrouw Marianne werkte en bovendien onze twee nog kleine kinderen regelmatig rondhuppelden.

Wat deed Jan in die beginjaren? Letterlijk alles: personeelszaken, lonen, belastingen, inkoop, aanbestedingen, ziekmeldingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Vooral de wekelijkse loonuitbetalingen waren een heel ceremonie, net als de verdeling van de vakantiezegels. Jan – die intussen ook nog de SP1 en SP2-diploma’s behaald had – nam alles ter hand en op de meest onverwachte uren. Soms zelfs met Kerst.

In jouw jaren bij Van Gisbergen heb jij, Jan, heel wat verhuizingen en uitbreidingen van de werkruimtes meegemaakt. Die hadden allemaal te maken met de groei van het bedrijf. En aan die groei, Jan, heb jij een wezenlijke bijdrage geleverd. Met de inhoud van je werk, maar veel meer nog door de persoon die je bent. Je was een vraagbaak voor iedereen en je straalde een en al enthousiasme uit. Een enthousiasme waar je anderen in wist mee te nemen, zelfs onze klanten. Volgens mij ligt hier het ware goud van jouw bijdrage aan onze organisatie.

Voor die bijdrage willen wij onze oprechte dank uitspreken. Die dank is eigenlijk in woorden niet te vatten. Te omvangrijk, te diepgaand. Daar komt bij dat we bij dit bedrijf niet zo van de grote woorden zijn. De handen uit de mouwen past beter bij onze cultuur. Dus laat ik het bij deze simpele woorden: dank, Jan, veel dank.

Je arbeidzame leven hier bij aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen zit erop. Je hebt ervoor gekozen ons bedrijf vaarwel te zeggen. Daarvoor heb je allerlei motieven. Eén ervan wil ik niet onvermeld laten. Het is jouw overtuiging dat een gezond bedrijf alleen gezond kan blijven als het zich tijdig verjongt. Dat getuigt van visie.

Jan, samen met je vrouw Bea begin je aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Dat zal anders, maar zeker heel mooi zijn. Met meer tijd voor de aangename dingen van het leven. Meer tijd ook voor jullie kinderen Rob, Koen en Bas, evenals voor jullie kleinkinderen. En natuurlijk, Jan, meer tijd voor jouw grote passie: voetbalclub HMVV. Hoewel het me eerlijk gezegd onmogelijk lijkt daar nog meer tijd in te steken dan je nu al doet. Maar misschien kun je dat op een andere manier oplossen. Ik heb hier een enveloppe, daar zit een cheque van duizend euro in. Ik geef die aan jou met het verzoek het geld in de verenigingskas van HMVV te doen belanden. Die club vindt vast wel een besteding waardoor jij jouw diensten een paar keertjes minder hoeft aan te bieden.

Tot slot. Namens aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen spreek ik de hoop uit, Jan, dat je samen met Bea een mooie toekomst tegemoet gaat. En dat die heel lang mag duren, laten we het voorlopig even houden op nogmaals 45 jaar. Het is je gegund, en je hebt het verdiend. Jan en Bea het ga jullie goed!

Hooge Mierde, 4 augustus 2022

Namens de directie van aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen,

Peter van Gisbergen