Het is allemaal stukken duurder geworden: auto-onderdelen, energie, brandstof, kleding en etenswaren. In maart werd met 11,2 procent de hoogste inflatie sinds mensenheugenis gemeten. Zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jouw portemonnee zal het ongetwijfeld ook raken, maar niet als het aan Gijs Hapers uit Gilze ligt. Onder de naam Gierige Gijsje leert hij collega’s geld besparen.

Vijf jaar geleden startte Gijs met zijn missie onder de naam, Gierige Gijsje. Hier leert hij collega’s hoe ze kunnen besparen zonder dat ze super zuinig moeten gaan leven. Maandelijks lezen 98% van de collega’s zijn tips.

Vooral op auto-onderdelen en boodschappen weet Gijs veel te besparen. “Ik geef mezelf een boodschappenbudget van 5 euro per week. Dit jaar ben ik daar gemiddeld zelfs onder gebleven.” Gierige Gijsje herkent een goede aanbieding meteen als hij die ziet. “Ik heb dit jaar ongeveer 15000 euro aan korting gekregen op boodschappen.”

“Met Black Friday heb ik een complete auto met reserveonderdelen voor minimaal een jaar gekocht.”

Hoe hij dat doet? Met behulp van een gigantisch weiland. Als hij bruikbare onderdelen vindt voor zijn auto dumpt hij ze in het weiland. “Ik kan mijn klok er bijna op gelijkzetten dat er in januari weer een golfje op de sloop te vinden is. Dan koop ik dus een jaarvoorraad”. “Met Black Friday heb ik een complete auto met reserveonderdelen voor minimaal een jaar gekocht”

Toen op een ochtend een wiel van mijn auto af geroest was hoefde ik alleen het weiland in te lopen voor andere wielen en kon ik weer fluitend naar mijn werk rijden, ik was zelfs nog op tijd. Naast onderdelen voor mijn bolide, bespaar ik ook flink op boodschappen. Wil jij ook geld besparen? Vijf tips van Gierige Gijsje:

1. Maak bij inkopen gebruik van acties
“Mijn hele boodschappenlijst is aangepast op aanbiedingen. Je kunt het beste besparen op houdbare dingen die duur zijn en die je het meest gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan koffiecups. Als je net als mij sloten koffie drinkt en de koffiecups een keer in de aanbieding zijn, kun je duizenden euro’s in een jaar besparen als je er veel van inslaat.”

Ook let Gierige Gijsje op data van verse producten. “Bij supermarkten krijg je vaak korting op producten die alleen diezelfde dag nog houdbaar zijn. Daar maak ik altijd dankbaar gebruik van en die vries ik dan in. Overigens zijn ze niet ingevroren vaak ook nog maanden goed. Ik ben wel wat gewend, en bijna nooit ziek” Aldus Gijs.

2. Maak een weekmenu
“Dit is zo’n tip waar je altijd wel op terugkomt. Het werkt echt”, meent de bespaargoeroe. “Zorg wel dat het aansluit op jouw leven. Als je een heel druk sociaal leven hebt, snap ik dat je niet voor zeven dagen maaltijden vooruit gaat plannen, dan probeer je natuurlijk altijd bij vrienden en familie mee te eten, als dat een keer niet lukt, eet je gewoon altijd hetzelfde, heel effectief”.

3. Eet voedsel van het seizoen
Zelf eet Gijs vaak wat zijn omgeving hem te bieden heeft. “Laatst groeiden er champignons op de stoelen van mijn auto, we hebben toen wekenlang pasta met champignons gegeten”. Tussen de auto-onderdelen in het weiland groeit verder van alles wat eetbaar is en dieren vinden er een plek om te schuilen. “Tijdens een strenge winter vond ik zomaar een doodgevroren egel. Deze smaakte prima en de stekels gebruik ik nog steeds als tandenstokers. Tijdens een warme zomerdag kwam ik er door een sterke penetrante stank achter dat ik het slachtafval niet had opgeruimd. Van de wormen heb ik toen een hippe meelwormen burger gemaakt”.

4. Wees voorbereid
Ga niet net voor het eten naar de winkel, je koopt dan veel meer eetbaars dan je eigenlijk zou willen. “Zo kwam ik laatst thuis met snoep-papier in plaats van wc-papier. Naast dat het veel duurder is blijft het ook nog plakken”.

5. Gooi niets weg
Dit is zo langzamerhand zijn levensmotto geworden. Zelfs afgedankte auto-onderdelen kunnen jaren later nog van pas komen. “Toen we laatst bij een bouwproject een deur te kort kwamen omdat ik die vergeten was te bestellen, hebben we hier gewoon tijdelijk een kapotte deur van mijn auto ingezet, kon de oplevering toch gewoon doorgaan”.